ЈЕДАН ИСТОРИЈСКИ КУРИОЗИТЕТ. ДРАЖА МИХАИЛОВИЋ О МАКЕДОНЦИМА.

Један историјски куриозитет. Генерал Дража Михаиловић (1893, Ивањица, Србија - 1946, Београд, Србија, СФРЈ), познат и као Ђенерал Дража и Чича, био је вођа такозване Југословенске војске у Отаџбини, познатије по колоквијалном називу "четници". Ова војна формација у каснијој, послератној југословенској историографији представљена је као својеврстан српски пандан хрватским усташама, због жеље тадашњих власти да направе некакву "злочиначку уравниловку" којом би се усташки геноцид и чак холокауст над Србима некако "оправдао" наводним српским злочинима са друге стране. У том контексту гледано је и на личност Ђенерала Драже. Међутим, данас знамо да је таква оцена југословенске историографије нетачна и погрешна, а да је овај покрет (који је претендовао, и не без основа, да је он заправо званична армија Краљевине Југославије) био заправо антифашистички и легалистички покрет (у погледу устројства државе), што свакако не аболира његове доктринарне грешке и злочине које су поједине фракције (одметнуте или не) овог покрета чиниле (чему ни партизани нису били изузетак, напротив).



Оно што је нама овде занимљиво, јесте однос вође ЈВуО, генерала Драже Михаиловића, према питању посебности македонског народа. Наиме, у југословенској историографији, па и данас делимично (сиц!) у македонској, ова личност, као и армијска формација коју је предводио, важио је и важили су као репрезенти српских "ултранационалистичких и хегемонистичких погледа и интереса", који су се залагали за етнички чисту "Велику Србију", а где су сви други народи (словенског језика) заблудели и одрођени Срби, на које треба гледати са непријатељством и уништити. Свакако, у идеолошком смислу, овај покрет јесте делио заблуде свога времена и заблуде државе (Краљевине Југославије) за коју се и борио, па су тако, макар у већинском броју, припадници овог покрета заступали становиште да су Македонци јужни део српског етноса, а и тако су наступали у војним операцијама током Другог светског рата на територији Македоније. 

Међутим, оно што је и био разлог нашег чланка, јесте својевстан куриозитет везан за личност Драже Михаиловића, који може да баци и једно мало другачије светло и на његову личности, а и на покрет који је водио.

1985 године објављени су мемоари македонског генерала Михајла Апостолског (1906, Ново Село, Штип, Македонија - 1987, Дојран, Македонија), команданта Главног Штаба Народноослободилачке војске и партизана Македоније током Другог светског рата (1942-1945). Пре рата Апостолски био је студент Војне академије у Београду и рат је дочекао са чином мајора, где је и учествовао у одбрани земље од Немаца у оквиру званичне Југословенске армије. Мало касније, исте године, Апостолски се прикључује македонским партизанима. Он је у својим мемоарима, који су остали забележени на магнетофонској траци, а које је снимио македонски новинар Коце Солунски, а касније записао као књигу, Михаил Белдедовски, обелоданио многе тренутке своје официрске каријере и партизанске борбе.



    (генерал Михајло Апостолски)


У своме излагању Михајло Апостолски се присећа свог сусрета из 1939 и 1940 године са Дражом Михаиловићем у Цељу, Словенија, где је исти био наименован за начелника 39. пука војске:

"1940 године, у Цељу, поново се сретох са Дражом Михаиловићем. Једне вечери смо седели у клубу касарне и разговаали смо о општем стању у Југославији. Када смо дошли до националног питања, Дража ми рече: 'Ти си Македонац, а ви Македонци сте потпуно обесправљени'. Мене је то изненадило, јер сам увидео да веома објективно гледа на положај македонског народа. И још рече: 'Ви сте непризнати, обесправљени, експлоатисани...' После сам целу ноћ размишљао да није то нека провокација, пошто сам му отворено рекао да сам Македонац и да ми немамо слободу, да смо потчињени, угњетени. Чак сам му рекао и то да нам презиме није као што треба, а о другом и да не причамо', сећао се потоњи партизански командант Македоније, а тада још официр званичне југословенске војске. 

Ови подаци имају изузетног значаја, пошто ова Дражина сведочанства о положају Македонаца у тадашњој Југославији долазе од човека који је дуго времена радио и као обавештајац у тадашњој Краљевини (две године радио је у обавештајном одељењу, а и као наставник у обавештајној школи-бел.наша), и као дипломата у Бугарској, где је био у току са свим дешавањима везаним за Македонију (Дража је био годину дана југословенски аташе у Бугарској 1935 -1936 године-бел.наша), али и човек који је био у врху тадашње војске, где су се добијали сви важнији подаци са терена из целе земље. 

Пошто је генерал Апостолски о Михаиловићу, као прокаженој и изузетно омрзнутој личности у тадашњој комунистичкој Југославији, говорио и афирмативно у појединим моментима, тешко је претпоставити да је његов исказ необјективан и неистинит.


Врло је занимљива и оцена Михајла Апостолског, који је Дражино држање описао следећим речима: "Дража Михаиловић служио је као пример за свој пук!" Након што је чуо да се Дража, по немачком нападу, одметнуо у шуму, у герилски рат, Апостолски је чуо да је овај покушао и да га контактира како би га придобио себи и своме покрету, али, како је у својим мемоарима посведочио, "није желео да се прикључи ђенералу док не дозна за какве циљеве се бори".

Испоставило се касније, да су се два познаника и двојица колега, можда и пријатеља, нашли у рату на различитим странама, али је, и поред тога, остало ово сећање као потврда да, иако на супротним странама, људи могу да виде и позитивне стране друге личности, макар биле и компромитоване и сатанизоване од јавности, што могу само изузетно часни и храбри, који се не одричу истине и упркос осуде масе и "мејнстрима".

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ЛИТЕРАТУРА:

- Апостолски, Сеќавања, приредил: Михаил Белдедовски, Магор, Скопје, 2003

- "
Дража Михајловиќ: Вие Македонците сте целосно онеправдани", статија на Блаже Миневски, Нова Македонија, 06.08.2021.

(веза: 
https://www.novamakedonija.com.mk/makedonija/politika/%d0%b4%d1%80%d0%b0%d0%b6%d0%b0-%d0%bc%d0%b8%d1%85%d0%b0%d1%98%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b8%d1%9c-%d0%b2%d0%b8%d0%b5-%d0%bc%d0%b0%d0%ba%d0%b5%d0%b4%d0%be%d0%bd%d1%86%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%81%d1%82%d0%b5/?fbclid=IwAR0AFyl8jZoGU72JHPvky3SUOylBQesIo0b23MAyZNoYNB16W5B5J0OiZb4)

Коментари

  1. Čiča Dražo znael deka Južna Srbija po smrtta na kralot bila napagana ot Bugari, a togašnite vlasti ne davale Srbite da se branat so oružje kako što e pravda. So toa gi predavale vo racete na dušmani od Sofija. Kako ataše, toj beše zapoznat so taa obespravenost.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

30 ИСТОРИЈСКИХ ЧИЊЕНИЦА КОЈЕ НИСТЕ ЗНАЛИ О МАКЕДОНИЈИ - ШТА НАЦИОНАЛ-ШОВИНИСТИ НЕ ЖЕЛЕ ДА ЗНАТЕ О МАКЕДОНЦИМА?

СРПСКИ ДИПЛОМАТСКИ ИЗВОРИ О МАКЕДОНЦИМА, КОЈИ СЕ ОД ВАС КРИЈУ

МАКЕДОНСКА ПРЕЗИМЕНА НА -СКИ, АУТЕНТИЧНА ИЛИ КОМУНИСТИЧКА НОВОТАРИЈА? Прича о једном надгробном споменику.