КАКО СУ У МАКЕДОНИЈИ КОМУНИСТИ "НАСИЛНО" МЕЊАЛИ ПРЕЗИМЕНА И "БРИСАЛИ - ИЋ"

 Захваљујући једној надобудној фб страници, шовинистичког и антимакедонског усмерења, чији је једини циљ да пропагира лаж о наводном српском етничком карактеру Македонаца, дошли смо у посед фантастичног документа! Ови надобудни и антиисторијски шовинисти непрестано понављају мантру о томе како су "комунисти после Другог светског рата насилно променили, државним указом, презимена Македонцима ("Јужним Србима" како они воле да кажу), те им презимена са завршетком на - ИЋ преиначили да буду са завршетком на - СКИ, како не би била иста као презимена других Срба. Каква су аутентична македонска презимена, већ смо писали (види наш чланак: https://makedonskaistorijanasrpskom.blogspot.com/2021/07/blog-post_13.html?m=1).


Што се тиче нашег данашњег чланка и тврдње о "насилном мењању презимена Јужних Срба", овде наводимо указ из 1945 године, објављен новом македонском влашћу одмах након ослобођења, којег су надобудни шовинисти са споменуте странице објавили и навели као "крунски доказ" своје теорије о "насилном помакедончењу презимена Јужних Срба". 

Указ дајемо у оригиналној форми (од 08.08.1945. године), његову фотографију (кликнути за увећање) и са преводом. Свако ко га прочита, нека се увери у степен "насиља" које су "комунисти" примењивали да наметну македонска презимена људима који су потпали под њихову власт. 


Свакако, овим не одричемо да је намерног и перфидног "расрбљивања" у комунистичкој Југославији било, али ипак позивамо да се у његовој оцени примењује здрав разум и документивани аргументи, а не шовинистичка уобразиља и полуфабрикати.


Уједно, захвалили бисмо се нашим драгим шовинистима што су нам дали овакав сјајан документ! Лепо је видети када безумље само себи "пуца у ногу", оспоравајући све оно што је до сада тврдило и сва своја уверења.  


Знамо да читате наше чланке, зато: 

Хвала вам!


Документ следи:



СЛУЖБЕНЕ НОВИНЕ 

федеративне јединице Македоније у федеративној и демократској Југославији


ОСНОВНО УПУТСТВО О ЛИЧНИМ ИМЕНИМА


- до свих окружних народних одбора у Македонији - 


- одељење унутрашњих послова - 


Наша отаџбина Македонија је од 1912/1913 год. до ослобођења и 1944 год. се налазила под посебним режимима ненародних и окупаторских влада, које су налагале народу своју вољу и принудили га да живи у условима , који нису били само противнародни, већ и у противречју и са најпозитивнијим законима. Значи, то су били режими угњетавања, самовоље и личних хирова управника. 


Тако, упркос томе што је у бившој Југославији (Краљевини-бел.наша) постојао закон о личним именима, у којем је било нормирано, да је презиме ознака физичког лица према његовом пореклу, које се наслеђује према крвној заједници трајно и непромењиво, ненародни режими и окупаторске власти насилно су приморавали наш народ да мења презимена и качиле/додавале им разне суфиксе - као што је "ИЋ" или да им мења завршетке на "ов". Са извојеваном слободом и достигнућима Народно-ослободилачке борбе, ступио је крај таквим режимима и народ је добио слободу у сваком погледу, па и у погледу тога, да може да врати своја права презимена, онаква, каква су била у прошлости пре 1912/1913 године. Значи, сваки грађанин слободне демократске федеративне републике Македоније је слободан да се именује и региструје својим правим презименом, а и малим именом. Како би се избегла самовоља и честа мењања имена, Народни одбори ће се руководити при регистрацији следећим основним упутствима:


1) Под "Име" се подразумевају три дела ознаке једног физичког лица: презиме, очево и лично име (крштено име)


2) Сваки Македонац, без обзира на народност, веру и језик, треба да буде регистрован са таквим именом, онако како га декларише, сагласно духу нашег народног индивидуалитета и језика;


3) Декларација је писмена. У њој се назначава СТАРО ИМЕ, које је било регистровано од бивших ненародних режима, а потом се наводи како би се желело да име гласи у будућности.


Декларација гласи: 

"Ја_________ из села ___________области ____________ округ _________; рођен ___________ у ___________ област __________ округ ___________ изјављујем да се зовем __________и да се одричем имена__________ под којим су ме водили претходни ненародни и окупаторски режими."


4) Декларација се подноси код Народног Одбора, одељења за унутрашње послове, који га уписује у регистар грађанског стања, након што се установи да је име (презиме) такво, какво је било у прошлости, пре 1912/1913 године и одговара услову под тачком (2).


5) Декларација се подноси у року од три месеца од дана објављивања овог упутства. После овог рока, регистрација може да се обави само путем молбе и специјалног одобрења од стране Министарства унутрашњих послова, на законској основи, која ће бити обавезна за целу државу.


6) Удате жене су слободне да се региструју под презименом мужа, или да задрже девојачко, а могу да носе и оба презимена: девојачко и мужевљево, нпр. - Веселинка Стојанова, удато Кирова.


7) Академске титуле, као "доктор", "инжењер", "магистар" и др. стављају се испред имена у скраћеној форми Д-р, М-р и др.;


8) Једном декларисано име не може даље да се мења све док се не донесе специјалан закон за то. Тада, ако неко жели промену имена, поступиће према законским нормама.


9) Ово упутство ступа на снагу објављивањем.


С. Ф. - С. Н. 


Министар,


К.(ирил) Петрушев с. р.  



           ФОТОГРАФИЈА УКАЗА-ПРОГЛАСА




Аутор: Радослав Малеш (Блажевски)


Коментари

Популарни постови са овог блога

30 ИСТОРИЈСКИХ ЧИЊЕНИЦА КОЈЕ НИСТЕ ЗНАЛИ О МАКЕДОНИЈИ - ШТА НАЦИОНАЛ-ШОВИНИСТИ НЕ ЖЕЛЕ ДА ЗНАТЕ О МАКЕДОНЦИМА?

СРПСКИ ДИПЛОМАТСКИ ИЗВОРИ О МАКЕДОНЦИМА, КОЈИ СЕ ОД ВАС КРИЈУ

МАКЕДОНСКА ПРЕЗИМЕНА НА -СКИ, АУТЕНТИЧНА ИЛИ КОМУНИСТИЧКА НОВОТАРИЈА? Прича о једном надгробном споменику.